marți, 22 martie 2016

10 schimbari de facut la 30 (si ceva) de ani, care iti vor asigura succcesul pe viata.

Foarte multi dintre noi ne-am petrecut “anii 20” (adica intervalul 20-29 ani) eliminand ‘din sistem’ cateva obiceiuri nesanatoase – cum ar fi dormitul in weekend pana la ora doua dupa-amiaza si cheltuirea tuturor banilor din portofel la fiecare iesire in oras. Dar “anii 30” (30-39 ani) sunt ideali pentru a cimenta obiceiurile care te vor ajuta sa atingi implinirea personala si profesionala pentru tot restul vietii. Iata 10 strategii pe care poti sa le urmezi in anii 30 de viata pentru a bune bazele succesului pe termen lung.

1. Lasa-te de fumat. Daca te-ai apucat de fumat, lasa-te imediat. Cu toate ca nu poti reversa daunele pe care le-ai capatat de la fumat, studiile arata ce cei care renunta inainte de implinirea varstei de 40 de ani au un risc de mortalitate mai mic cu 90% decat cei ce continua.
2. Incepe sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi. Poate fi tentant sa folosesti weekend-urile pentru a recupera oboseala acumulata, dar este recomandabil sa te bagi in pat si sa te trezesti in fiecare zi la aceeasi ora. Daca dormi mai mult chiar si pentru cateva zile, expertii spun ca risti sa-ti resetezi ceasul biologic pe alt ciclu si vei incepe sa te simti obosit mai tarziu in cursul zilei. Evita o viata cu probleme legate de somn pastrandu-ti rutina de mers la culcare si trezire, ori de cate ori poti face asta.
3. Incepe sa faci sport in mod regulat. Incearca sa te misti cat mai mult cu putinta. Nu conteaza daca e vorba despre mers, pedalat, alergat, ridicat greutati, clatorit pe munte sau inot – atat timp cat implica miscare. In partea a doua a anilor tai 30 incepi sa pierzi masa musculara, asa ca este indeosebi important sa faci sport in perioada asta. Dar tine minte sa alegi activitati fizice care chiar iti plac, deoarece este putin probabil sa perseverezi in activitati neatractive.
4. Incepe sa tii un jurnal. Pune-ti viata intr-un jurnal! Cuvintele tale scrise (te) vor distra si (le vei) indragi in viitor. Chiar daca preferi sa-ti tii gandurile si sentimentele pentru tine, sa le pui pe foaie te poate ajuta sa te descurci in evenimentele stresante.
5. Incepe sa faci economii. Sa-ti construiesti din timp obiceiul sa economisesti inseamna ca o vei face si mai tarziu. Poate parea ca anii tai de aur sunt la o viata distanta, dar cu cat  mai devreme incepi sa pui deoparte, cu atat mai mult timp au banii tai sa acumuleze dobanzi. Iar gramada cere varf!
6. Incepe sa-ti urmezi visul. Nu amana urmarirea telurilor tale. Vrei sa-ti cumperi o casa? Sa pornesti o afacere? Sa scrii o carte? Alege unul din ele si incepe. Ce poti face de acum pana la sfarsitul anului sa te apuci de unul din ele?
7. Incepe sa inveti sa fii fericit cu ceea ce ai. Daca esti multumit cu ceea ce ai, vei avea o viata mai fericita. Pana la urma, fericirea este un raport intre a-ti dori ceea ce ai si a avea ceea ce iti doresti. Este vorba despre recunostinta: cercetarile sugereaza ca, daca apreciezi ceea ce ai, nivelul de fericire se va mari si sentimentele negative vor scadea. Poate ca de asta Oprah Winfrey a tinut un jurnal al recunostintei pentru ani de zile.
8. Inceteaza sa crezi ca trebuie sa satisfaci pe toata lumea. Iti poti alege prietenii si cunostintele mai atent si nu esti obligat sa fii dragut cu persoanele care iti sunt neprietenoase. Indiferent daca decizi sa-ti scurtezi lista de prieteni de pe Facebook la numai 500 sau daca alegi sa-ti petreci timpul cu persoanele ce te fac fericit, este important sa-ti investesti timpul si energia cu intelepciune.
9. Inceteaza sa te mai compari cu altii. Daca nu poti sa faci unele lucruri in viata fara a te compara cu rudele sau cu prietenii, atunci asigura-te – macar – ca esti impacat cu asta. Asa cum noteaza un psihoterapeut, sa te uiti constant peste umar pentru a vedea ce fac ceilalti nu te ajuta sa-ti indeplinesti obiectivele. Mai bine iti petreci timpul gandindu-te ceea ce vrei tu sa faci si sa-ti evaluezi progresul in directia respectiva.
10. Incepe sa te ierti pentru greselile facute. Iarta-ti greselile. Cu totii facem destul de multe. Nu te gandi la greselile trecutului – invata din ele, lasa-le in pace, si treci mai departe. Un psiholog social spune ca auto-compasiunea (abilitatea de a te ierta si de a invata din propriile greseli) este factorul cheie pentru succes. Asta se intampla cel mai probabil pentru ca persoanele care practica auto-compasiunea isi vad greselile ca motor al schimbarii si incearca sa evite sa le faca pe aceleasi in viitor.
*

Sursa articolului: Business Insider și aici

Traducerea si adaptarea: Catalin Nicanov

Te-ar mai putea interesa: 28 de schimbari simple prin care sa devii o alta persoana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu